PUBLIKATIONER

woman standing in front of a dark stage holding a presentation

LEVER ET BUDSKAB MED POWER.

 

 5 RÅD TIL DEN PERFEKTE TALE.

Vidste du, at vi vurderer om du er værd at høre på, inden for de første 20 sekunder du taler?

Har du lyst til at vide hvordan du fanger og fænger os, så vi handler efter og husker dit budskab? Så læs med her: 

 

Hvis du tror vi hører efter hvad du siger, fordi du har ret i det du siger – så er det helt forkert. Vi hører – virkelig – efter, når dit budskab er personligt, og du dermed viser hvem du er, når du er autentisk og dermed beviseligt handler efter det du lover, når du er ærlig og dermed viser hvad du har på spil.

 

DET BUDSKAB VI HUSKER.

Der er ikke noget mere overbevisende, ja, ikke noget vi husker så godt, som når vi lytter til dig der ved hvem du er, for så har du nemlig altid noget at sige- os andre.

Det budskab vi altid husker, er det budskab som har en indbygget sandhed som rammer lige rent i både hjerne og hjertekule: Som da Michelle Obama sagde If they go low – we go high!

Det kan lyde som et smart citat – men Michelle Obama fik en hel verden til at stoppe op, fordi hun kom med et svar ingen andre havde, da verden blev Trumpet.

Og vi husker både hvad hendes budskab er, og får automatisk LYST til at handle på det.

Hvis vi skal ramme rent med det budskab vi skal levere, så skal vi stoppe med at være optaget af os selv. Selvoptagethed er: hvordan kan jeg virke klog og smart og sjov og virkelig lægge dem ned? Nej, vær optaget af dine modtagere, og svar på dette spørgsmål: hvad er den vigtigste sandhed, jeg kan komme med netop nu?

 

SELVOPTAGET ELLER OPTAGET AF DE ANDRE?

Som publikum har vi ikke brug for at være enige eller blot underholdt – vi har brug for at tro på dig.

Vi kan ikke tro på dig, når du ikke har god kontakt til os der lytter, når din stemme er påtaget, når dine ord er opstyltede. Spørg dig selv, om du ville sige tingene på denne måde til din familie, til din nabo, til din kollega? Hvis nej, hvorfor så til det publikum du står over for?

Derfor: start altid med at føre os ind i dit emne, gennem et konkret og forståeligt eksempel alle har en forudsætning for at identificere sig med. Fortæl os hvad du selv har på spil, hvilke dilemmaer du tænker over, og hvorfor du er engageret i det du taler om?

Tænk grundigt igennem hvilket budskab- hvilken sandhed- der er så vigtig for dig, at vi andre kan blive ægte interesserede?

 

LAD DIN SANDHED SKINNE IGENNEM.

Hvis din entusiasme og tro på dit budskab skinner igennem, så kommer det inde fra som noget helt naturligt, du viser karisma, og dermed får du andre til at følge dig. Den der brusende fornemmelse i kroppen, når man har ramt rent lige i hjerne og hjertekule. Wow! Der er ikke noget bedre. Ja, men hvad så når jeg er blevet bedt om at levere et budskab jeg ikke tror på?- spørger du så. Så finder du det der er sandheden for dig, i det du skal tale om- så enkelt er det.

Her kommer fem råd om at levere et budskab:

1: Gør det personligt- brug dig selv

I have a dream that one day my children….sagde Martin Luther King, og ændrede USA for altid, og vi får stadig gåsehud mere end 50 år efter. Brug din egen baggrund, dine egne oplevelser, dine egne tanker, når du skriver din tale. Hvad har DU på spil?

2: Vær inspirerende

Vær åben for forandring, men sæt ikke dine værdier på spil siger Dalai Lama, og hjælper os igennem oplevelsen af meningsløshed når endnu en forandringsbølge skyller ind over os. Hvad kan du tale til som dit publikum har til fælles?

 

3: Sæt et transformerende ambitiøst mål.

I Volvo besluttet man at arbejde hen imod et fremtidsmål der hedder: Ingen skal kunne dø i en Volvo bil. Så meget sætter bilfabrikanten på spil, for at holde fast i det man er kendt for: verdens mest sikre bil. Hvilket moonshot tør du gå efter, som får os andre til at ville følge dig?

 

4: Vær ærlig – hvad føler du?

Jeg nyder den kunst hvor man føler ens sind bliver udvidet. Det er ærgerligt, når noget kun bliver provokerende. Vores egen Dronning var ærlig, og i sync med lokalbefolkningen i Århus, da et kunstværk ophidsede de fleste ved at spraymale Mindeparken for faldne soldater.

Hvornår har du sidst været ærlig om hvad du virkelig mener, i balance med den stemning du fornemmer der er blandt dem du hører til? Også selvom du er ansat og dermed professionel loyal. Loyalitet er ikke at være enig i alt hvad din arbejdsplads siger. Loyalitet er at stå på mål for det man er ansat til, og gøre det med integritet.

 

5: Skær ind til benet- hvad skal vi huske?

It always seem impossible until it is done sagde Nelson Mandela, og husker os på at vi har brug for noget der løfter os op, og får os til at tro på at vi har muligheder, har en vej frem, at ja -vi KAN.

 

Så husk at løfte os op inden du går væk med dit budskab, for så får du os til at følge og huske dig.

flere artikler